Wat is fen skating?

Het Fen District is drooggelegd door de Zeeuw Cornelis Vermuyden in opdracht van de Britse koning. De Zeeuwse werklui bonden tijdens het vorstverlet de ijzers onder. De inwoners van het waterrijke district namen de schaatscultuur snel van de Zeeuwen over. Het nieuwe landschap bood legio mogelijkheden voor schaatsers.

Je kunt in het Fen District mijlenver rijden over kanalen, rivieren en ondergelopen land. Ook het hardrijden op de fens was erg populair. Het ontwikkelde zich op een Britse wijze: eigen stijl, eigen schaatsen en handicapraces. Voor de Sportwereld heb ik er een artikel over geschreven.

U kunt het hier als pdf downloaden.

Smart en See

Het wedstrijdschaatsen werd lang gedomineerd door twee families: Smart en See. Op de foto ziet u William Smart en Wiliam See: bijgenaamd Turkey en Gutta Percha. Op de foto zijn ze beiden 60.

Fen runners

Dit een een fen runner, een Britse wedstrijdschaats. De schaatsen liepen naar achteren toe wat hoger op, zodat de rijder alsvanzelf voorover moest rijden.

Hedendaags Fen Skating

Zo heel vaak kan er niet meer geschaatst worden. Maar af en toe bij een beetje vorst kun je al snel op ondergelopen land rijden. Washes heten die ondergelopen gebieden.