Landijsbanen

Elk dorp en gehucht heeft er een: een landijsbaan. Het is een stukje land dat is afgegraven met een laag dijkje er omheen. Met water uit de nabijgelegen vaart of sloot zet je deze kleine polder in de grote polder onder water. Als de vorst komt, verandert het verdronken land in een ijsbaan voor de lokale bevolking. Er moeten honderden van deze ijsbanen in ons land zijn.

Terug naar Oegstgeest

Een van de mooiste ijsbanen van ons land ligt in Oegstgeest in de achtertuin van kasteel Oud Poelgeest. Als 's avonds de lichtjes branden is het hoogromatiek.

Kruisweg

Op deze foto kunt u goed zien wat een ijsbaan is: een veldje met een laag dijkje eromheen. Het hoeft niet hoger dan 30 cm te zijn. Via een duiker in het dijkje laat je water uit de vaart op het veldje. Je kunt het water ook pompen. Met wat voorzieningen voor de verlichting, een ijskeet en handige vrijwilligers kan de ijsbaan winterklaar worden gemaakt.

Kralingen

IJsbaan Karlingen was een legendarische ijsbaan in Rotterdam. De ijsbaan is opgeofferd voor zo'n modern sportcomplex, zo'n naargeestig fitnesscentrum.

Vegen en schaven

De ijsclubs die soms al honderd jaar oud zijn, hebben vaak een prachtig 'machinepark' om de baan schoon te vegen. Schuivers, rolbezems en schaven gemonteerd op brommertjes en oude motoren. Hier ziet u de vegers van Ankeveen.

Oproep

Wie heeft er foto's van landijsbanen? Ik wil er graag een digitaal archief van aanleggen, voordat ze allemaal verdwenen zijn. Stuur uw foto's naar
max.dohle@planet.nl