Waarom rijden schaatsers linksom?

Het makkelijkste antwoord op deze vraag is dat het reglement in art. 248 lid 1 bepaalt: Gij zult tegen de wijzers van de klok in rijden. Maar waarom staat het zo geschreven? Dat vragen de exegeten zich vervolgens af. Ik ga het u zeggen: het geheim zit in het linkerbeen!

Als je kijkt naar een schaatssport waar linksom niet is voorgeschreven - het kunstrijden - zie je dat als het minstens 80% van de draaiingen en sprongen linksom gaan. Als schaatsers het zelf mogen bepalen gaan ze dus vrijwel altijd linksom.

We hebben rotatievoorkeur naar links, althans als je rechtshandig en rechtsbenig bent. Het schijnt, maar dat heb ik niet onderzocht, dat linkshandige kunstrijdsters hun pirouettes rechtsom draaien met de rechterschaats op het ijs. Als je erop googelt, zie je inderdaad enkele rijdsters op het rechterbeen staan. Zij hebben duidelijk een rotatievoorkeur naar rechts. Dat zou betekenen dat linksbenige schaatsers liever tegen de gewone richting in zouden willen hardrijden. Zij zijn dus in het nadeel. Sport is oneerlijk, hoewel de Elfstedentocht helemaal voor ze is gemaakt, want die gaat met de klok mee.

Iedere keer als rechtsbenigen een bal wegschoppen doen we dat met rechts. Dat betekent dat je stevig op links moet staan. En dat is wat je al doende leert. Het linkerbeen wordt het sterke standbeen. Schaatsers die bochten leren rijden staan daarom het liefst stevig op links en dat maakt de weg vrij voor de fijne motoriek van het rechterbeen om het evenwicht te zoeken en over te stappen.

Is het niet zo dat juist de afzet met het linkerbeen doorslaggevend is in de bocht? Juist met het linkerbeen moet je iets ingewikkeld doen: ook naar rechts afzetten. In de bocht zet een schaatsers met beide benen naar rechts af. We noemen het lopen van de bocht overstappen en veel rijders komen niet veel verder dan dat. De essentie van het rijden van een bocht is niet het overstappen, maar afzetten met links. Je duwt als het ware je linkerbeen onder het rechter door. Als we die afzet van links naar rechts goed willen uitvoeren doen we dat het liefst met het sterke linkerbeen.

En wilt u weten: Waarom molens linksom draaien? Waarom wenteltrappen linksom naar beneden gaan? Of hardlopers linksom sneller gaan dan rechtsom? Mail en ik geef antwoord op al uw prangende vragen!